Hastalık Kaygısı Bozukluğu (Hipokondriyazis) Nedir?




Hastalık Kaygısı Bozukluğu (Hipokondriyazis) Nedir?

Bedende bir bozukluk olmadığı halde sürekli hastalık kaygıları ve çeşitli bedensel yakınmalarla belirgin sendromdur.Kişi fiziksel belirtilerini ve duyumlarını gerçekçi ve doğru olmayan bir biçimde yorumlar. Sonuçta ciddi bir hastalığı olduğu düşüncesiyle uğraşır ve korku duyar. Halk arasında ‘‘Hastalık hastalığı’’ olarak da bilinmektedir. Hastalık Kaygısı Bozukluğu belirtileri herhangi bir yaşta kendini gösterebilmekle birlikte, bu hastalığın en fazla 20’li ve 30’lu yaşlarda ortaya çıktığı bilinmektedir.

Bireylerde “her belirti bir hastalık habercisidir”, “iyi olduğum her zaman sağlıklı olduğum anlamına gelmiyor”, “yanlış teşhis konmuş olabilir” gibi çarpıtılmış otomatik düşüncelerin sıklıkla var olması, Hastalık Kaygısı Bozukluğunun nedenleri arasında sayılabilmektedir. Birey bu çarpıtılmış düşüncelerle bir hastalığa sahip olduğuna kendisini inandırmaktadır. Kişi, gerek bu çarpıtılmış düşüncelere ve yanlış yorumlanan bedensel belirtilere fazla odaklanmakta, gerekse internet, televizyon, gazete haberleri gibi çeşitli kitle iletişim araçlarından ve çevresindeki bireylerden duyduğu bu düşünceleri destekler niteliklerde ifadeleri de içselleştirmektedir. Bu durum bireyin sürekli muayene olma, tahlil yaptırma amacıyla tekrarlayıcı şekilde hekime başvurmasına neden olmaktadır.

Temeli bilişsel meşguliyet olduğu bilinen Hastalık Kaygısı Bozukluğunun kalp çarpıntısı, aşırı terleme, zaman zaman öksürme, bedende küçük yaraların oluşması gibi daha genel belirtileri olabileceği veya damar sızlaması, kalbin fazla çalışması ve yorulması gibi daha değişik bedensel yakınmaları da beraberinde getirdiği söylenebilmektedir.

 

Belirtileri

Kişi ağır bir hastalığı olduğunu ya da olacağını düşünüp durması.

Sağlıkla ilgili yüksek düzeyde bir kaygı vardır ve kişi, kişisel sağlık durumuyla ilgili olarak kolaylıkla korkuya kapılır.

Kişinin sağlıkla ilgili davranışlarında aşırılıklar görülür, örneğin hastalık bulguları için vücudunu sık sık kontrol eder ya da uygunsuz bir kaçınma içindedir, doktora gitmekten ve hastanelerden kaçınır.

Kişinin hastalıkla uğraşıp durma süresi en az 6 aydır, ancak korkulan özgül hastalık bu süre içinde değişebilir.

Tedavisi

Hastalık Kaygısı Bozukluğu tedavisi için kesin sonuç veren etkin bir tedavinin varlığına dair net bir bilgi bulunmamaktadır. Aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapinin, Hastalık Kaygısı Bozukluğu üzerinde etkili ve geçerli bir tedavi yöntemi olduğu öne sürülmektedir. Hastalık Kaygısı Bozukluğunun tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapinin yanı sıra farmakolojik tedavi yöntemleri de mevcuttur.

Psk. Simay Gürel