30 Mart Dünya Bipolar Günü

Bipolar nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri nedir? Nasıl tedavi edilir?


Bipolar bozukluk, manik-depresif bozukluk ismi ile de bilinen psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta iki ayrı dönem görülmektedir. Bipolar bozukluğa sahip insanlar gündelik hayatın akışında problemler yaşamaktadırlar. Bu rahatsızlığın asıl sebepleri arasında bipolar bozukluğa sahip olan kişinin gün içinde yaşadığı keskin mental iniş çıkışlar bulunmaktadır. Bu iniş çıkış anlarında bipolar olan bireyler iletişim kurma oranlarının yüksek olduğu okul, iş hayatı veya sosyal ortamlarda ciddi sorunlar yaşayabilirler. Hatta gerçek dışı ve hayale dayalı (paranoyak) düşüncelere kapılabilirler.
Bipolar, birbirine tamamen zıt olup ‘’mani’’ ve ‘’depresif’’ olarak isimlendirilen iki farklı duygudurum periyodundan oluşur. Mani dönemi, enerjik ve coşkulu bir ruh halini yansıtırken, depresif dönem ise üzüntü ve mutsuzluğun en uç noktalarda yaşandığı ve intihara kadar uzanabilecek bir süreçtir.
Toplumda yüz kişiden bir veya ikisinde görülmekte olan bipolar bozukluk, genellike genç erişkinlik olarak adlandırılan 15-35 yaş aralığında ortaya çıkmakta ve bu rahatsızlığa kadınlarla erkekler arasında eşit oranda rastlanmaktadır. Bu rahatsızlığın görüldüğü bireylerde çok yüksek ruh halinden çok düşük ruh haline kayma durumu söz konusudur. Manik belirtilerde enerji seviyesindeki artış, çok mutlu ve neşeli hissetme, kendini önemli görme ve ajitasyon yer alıyorken, depresif belirtilerde ise enerji seviyesinde düşüş, değersiz hissetme, özgüven eksikliği ve intihara eğilim yer alır. Bipolar bozukluk tedavisinde doktor tarafından planlanan ilaçlar ile birlikte psikoterapi büyük önem arz etmektedir.

Sezer Lemi Akdemir