Yaz ve Psikoloji

Herkes farklı bir oranda mevsimlerin ve havanın değişiminden etkileniyor. Hatta yüz ifademizin bile beynimizin sıcaklık dalgalanmalarına verdiği tepkiden etkilendiği söyleniyor. Kendimizi daha iyi veya daha kötü hissetmemizi ve bunun sonucu olarak davranış kalıplarımızın değişmesini sıcaklık ve mevsim değişikliklerine bağlayan uzmanlar var. Örneğin trafikteki davranışlarımız, çok yüksek ve çok düşük sıcaklıkların şoförlerin trafikteki tahammüllerini düşürdüğü belirlenmiş.
Psikolojimiz acısından baktığımızda yaz mevsiminin bize en büyük faydası bol bol güneş ışığından faydalanabilmemiz. Güneş ışığı sadece kendimizi daha iyi hissetmemize neden olmakla kalmaz, araştırmalara göre daha özgeci olmamıza da ( bencillik ve ben tutkusu yerine sevginin başkalarına yönelmesi durumu )neden olur. Kendini iyi hisseden kişi diğerlerine karşı da daha ılımlı tutum sergiler. Hatta Amerika’da yapılan bir araştırma, havanın sıcak ve güneşli olduğu günlerde otel müşterilerinin çalışanlara çok daha fazla bahşiş bıraktığını ortaya koymuştur. Avrupa’da yapılan bir başka araştırma ise, ofisin camlarından içeri giren güneş ışığı miktarının çalışanların iş tatminin arttığını belirlemiştir. Görünen o ki, güneş bizi daha mutlu, dolayısıyla daha güçlü kılmaktadır.
Unutmayalım ki yaz mevsiminin bize sunduğu bu olumlu havadan yararlanmak tamamen bizim elimizde. Güneşin bizleri sunduğu bu güçlü keyfi hayatınızda değiştirmek istedikleriniz için bir araç olarak kullanmaya ne dersiniz? Gönlünüzce bir yaz dileklerimle…

Uzman Psikolojik Danışman Bengü Büyükdere