Çocuklar,sosyal bir ortama uyum sağlayabilecek psikolojik olgunluğa ortalama 2,5-3 yaş dolaylarında ulaşırlar.Bu sebeple de bu yaştan itibaren,anne çalışsın veya çalışmasın bir yuvaya gitmeleri uygun olur.Daha öncesinde ise anne çalışmıyorsa çocuk evde kalabilir.Birde zamanı ebeveynle çok kaliteli bir şekilde geçirebiliyorsa bu durum sağlıklı da olur.Ancak anne çalışıyorsa çocuğun daha küçük yaştan itibaren,evde bakıcı yerine,bir kurumda bulunması daha doğrudur.Çnkü yuva kendi içinde bir otokontrol sistemi oluşturarak,çocuğun bakıcıyla yaşayabileceği psikolojik ve eğitime ilişkin zararları ve hataların yaşanmamasını sağladığı gibi,en hızlı öğrenme döneminde çocuğun gelişimine de eğitimsel olarak doğru katkılar sağlayacaktır.

Neden bir okul öncesi eğitim kurumu?

- Yuva,çocuğun yaşamındaki ilk gerçek sosyal deneyimdir.Çocuğun merkez olduğu ve tüm ilginin üzerinde olduğu aile ortamından uzaklaşıp;ilgiyi ve sevgiyi paylaştığı,bir düzen içinde grup halinde hareket ettiği,sabretmeyi,beklemeyi öğrendiği ilk ortamdır.
- Bu ortamda tüm ihtiyaçlarını karşılaması desteklenir ve zamanı geldiğinde her ihtiyacını kendisi de karşılamayı öğrenir.
- Düzenin ne demek olduğunu öğrenerek;her gün aynı saatlerde yatıp,kalkmaya,aynı saatlerde yemek yemeye,evine ve okuluna aynı saatlerde giderek kendisi ve ailesi bir düzen içinde yaşamaya başlar.
- Aile dışındaki başka insanlarla da ilişki kurmayı ve sürdürmeyi öğrenerek,sosyal gelişiminde ciddi aşamalar kaydeder.
- Kendi yaşıtlarıyla beraber yaşayarak,deneyerek öğrenme fırsatını elde eder.
- Yuvada her tür bilgiyi grupla etkileşim halinde ve bir düzen içinde öğretileceği için,çocuk yaşına göre öğrenmesi gerekenleri doğru zamanda ve doğru tarzda bir öğretimle elde eder.
- Yuvada çocuğa, evde öğretilen sistemsiz ve düz bir bilgiye kıyasla,çok daha kalıcı,yaratıcılığını ve muhakemesini geliştirmesine olanak veren zengin bir öğrenme ortamı sağlanır.
- Kendi yaşıtlarıyla beraber daha çok oyun oynar.Kurallı ve grup oyunlarıyla toplum içinde nasıl davranması gerektiğinin böylelikle ilk tohumları atılmış olur.
- Tüm bu bilgi ve deneyimin 6 yaşından önce kazanılmasının asıl önemi,çocuğun zihinsel,duygusal,sosyal ve bedensel gelişimi için bu yılların çok önemli oluşudur.
- Unutmayınız ki !0-6 yaş zihinsel ve kişilik gelişimimizin %80'inin oluştuğu yaş dönemidir.
- Okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların gelişimleri de takip edilir.Ebeveyn bu gelişimi takip edebilecek bilgi ve beceriye sahip olmayacağı gibi,bunu her zaman tarafsız bir gözle de yapamayabilir.
- Çocuk yuva içinde karşı cins çocuklarla da sürekli iletişim halinde olacağından,cinsel gelişimi de daha sağlıklı olacaktır.Çünkü çocuklar 4-5 yaş dolaylarında cinsel kimliklerini bir daha değişmemek üzere edinmiş olurlar.

Pedagog
Özlem Özden Tunca

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan