Anne-Babası boşanma sürecinde olan  çocukların zihninde oluşan başlıca yanlış şablonlar ve sorular ...

Anne babam benim yüzünden ayrılıyor. Ben yaramazlık yaptım, kötü çocuğum...
Anne  ve  babamı istediğim zaman  görebilecek miyim?
Arkadaşlarımıı  görebilecek miyim?
Kiminle  ve nerede kalacacağım?
(Anne  baba  ayrılınca çocuğundan da  ayrılır mı ) Beni sevmekten vazgeçer ler mi?
İyi çocuk olursam  annem babam biraraya gelir mi?
Hastalanırsam   annem babam biraraya gelir mi? Vb....
Çocuğun zihninde oluşan bu yanlış şablon ve sorular onun boşanma süresinde ve sonrasında  anksiyete yaşamasına sebep olur. Bu süreci çocuğunuzun gözünden bakarak ve onun düşünce yapısının içine girerek değerlendirebilirseniz daha uygun açıklamalar getirebilirsiniz. Yapacağınız hiçbir açıklama onu tam anlamıyla mutlu etmeyecektir ancak bu dönemde dürüst ve açık olmak çocuğunuza verebileceğiniz en değerli şeydir.
Açıklama yaparken kullanabileceğiniz birkaç ipucu...

Karı  kocanın  birbirine olan sevgisiyle çocuğuna olan sevgisi farklı şeylerdir...
Açıklamayı kısa, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun yapın.
Anne baba birbirini kesinlikle kötülememeli.
Ayrı yaşayacağımızda  daha mutlu olucaz çünkü sürekli kavga ediyoruz ve buna engel olamıyoruz. Hala senin annen ve babanız, seni çok seviyoruz.
Farklı evlerde yaşayacağız ancak ikimizi de istediğinde görebileceksin. (Bunu gerçekten yapabilecekseniz çocuğunuza söyleyiniz aksi taktirde  kendini değersiz hissedebilir ve güven problemi yaşayabilir.)
Sorularına hazırlıklı olun ve anne baba olarak benzer yanıtlar verin, bu soruları defalarca soracak ve sizi barıştırma için birçok yol deneyecektir. Her seferinde kararlı ve sakin olun, kaygılı bir yüz ifadesinden kaçının.
Ayrılığın çocuğunuzun hatası olmadığını defalarca ona hatırlatın. Özellikle okulöncesi dönemdeki çocuklar boşanmanın kendisinden kaynaklandığını düşünürler. Yaramaz olduğum ve ailemi üzdüğüm için ayrılıyorlar diye düşünürler.
Boşanma sürecinin en az hasarlı ve sağlıklı geçirilebilmesi için anne baba olarak bir uzmana danışarak çocuğunuza bu durumu nasıl aktarmanız gerektiğini öğrenmenizi ve sürecin devamında çocuğunuzun bu süreçle baş edebilmesi ve duygularını güvenli bir ortamda ifade edebilmesi için oyun terapisinden yararlanmanızı öneririm.

Uzm.Psk. Ceyda Cecan Karakuş

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan