Depresyon, mutsuzluk, hayata karşı ilgi ve yaşama isteğinin azalması, değersizlik ve umutsuzluk duyguları ile karakterize bir hastalıktır. Zaman zaman herkesin hissedebileceği geçici mutsuzluktur durumlarını tanımlamak için de kullanılmaktadır. Ancak daha kalıcı ve uzun süreli depresif ruh hali günlük aktiviteleri ve sosyal hayatı etkilediği için önemli ve bazen de umutsuzluk ve değersizlik duyguları ile beraber ölüm düşüncelerini doğurduğu için tehlikelidir.
Yaş, cinsiyet ve sosyo-ekonomik duruma bakmaksızın her bireyde görülebilir. Belirtilerinden bazıları;
-Huzursuzluk,
-Hayattan zevk almama,
-Mutsuzluk,
-Gün içinde kendini yorgun hissetme,
-Dikkat ve hafıza bozuklukları,
-İştah bozukluğu (azalma veya çoğalma),
-Uyku bozukluğu (az ya da çok uyuma),
-Yerinde duramama ya da içe kapanma,

Duygu, düşünce ve davranışların değişmesi nedeniyle, günlük hayatı devam ettirmede yetersizlik, iş yaşantısının aksaması sosyal problemlere neden olabildiği için geç kalmadan tedavi başlanmalıdır.
Bazen görünür bir hayat olayı bu hastalığa neden olurken bazen de nedeni anlamak kolay olmayabilir Genetik faktörlerin neden olduğu depresyonların yanında yaşanan streslerle baş etmede yetersizlik depresyon yaşamamıza neden olabilir.
Depresyon bir kişilik zayıflığı ya da güçsüzlük olarak değerlendirilmemeli, tedavisi mümkün ve tamamen iyileşme ile sonuçlanan bir hastalık olduğu unutulmamalı. İlaç tedavisi ile depresyonu kontrol altına alıp tedavi ederken psikoterapi ile de stresle başa çıkma ve depresyondan korunma yolları geliştirilmelidir.

Dr. Şeyda Gök

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan