Epilepsi

Epilepsi merkezi sinir sistemi nöronlarının anormal biyoelektrik deşarjlarına bağlı olarak başlıca motor, duyu ve şuur bozukluklarına yol açan ve en sık rastlanan nörolojik hastalıklardan biridir.

Epilepsinin nöropsikolojiyle ilgisi nedir?

Bu konuyla ilgili olarak 2 adet görüş yaygındır. Bu görüşlere göre epilepsili olan çocuklar epilepsili olmayan çocuklara göre daha düşük bir zeka veya entelektüel kapasiteye sahiptirler. Fakat yapılan araştırmalarla birlikte bunun etkili bir görüş olmadığı sonucuna varılmıştır. Görüşlerden diğeri ise epilepsi ile beraber yaşanan sürekli nöbetlerle birlikte kişilerin kognitif fonksiyonlarında bir gerileme meydana geldiğidir.

Epilepside nöropsikolojik değerlendirme niçin gereklidir?

Bu şekilde epilepsi hastalarında kullanılan antiepileptik ilaçların ne tür etkileri olduğu anlaşılabilir. Ayrıca epilepsi cerrahisi öncesi ve sonrasındaki nöropsikolojik farklılıkları saptayarak görüntüleme yöntemleri ile elde edilen bulgulara katkı sağlamak, psikiyatrik ve psikososyal sorunları saptayabilmek için önemlidirler.Epilepside en çok etkilenen fonksiyonlar hafıza(bellek) ve dildir.

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan