Paranoid Bozukluk
Paranoya başlı başına psikiyatrik bir hastalık olmaktan daha çok belli bir takım psikiyatrik tablolarda sıkça karşılaşılan bir sendromdur. Paranoyalar tamamen psikolojik olabileceği gibi organik kaynaklı da olabilirler. Paranoya sendromu olan hastalar gerçekle ve gerçek hayatla uyumlu olmayan bir algısal yanılma içerisindedirler. Bu hastaların gerçeklik algıları bozulmuştur.Bu sanrılar çoğunlukla kendisini çok üstün biri zannetme, büyük bir devlet adamı veya din adamı zannetme şeklinde görülmektedir. Hasta bu düşünceye tamamen inanmıştır ve kendisini zannettiği kişi gibi davranır. Bütün yaşamını bu şekilde yaşayabilir. Genellikle 30 yaşlarından sonra başlar ve süregelen olabilir. Hastanın paranoid sanrıları aynı zamanda herkesin ona aşık olduğu, veya aşırı kıskançlık şeklinde de kendini gösterebilir. Bunun yanı sıra hasta aynı zamanda insanların sürekli ona zarar vereceğini, birileri tarafından izlenip takip edildiğini ve öldürülmek istendiği sanrılarına da sahip olabilir.
Paranoid durumlar bundan farklı olarak paranoid kişilik yapısı ve paranoid şizofreni tablolarında karşımıza çıkar.
Paranoid kişilik yapısında kişinin paranoid tabloya uyacak bir kişilik yapısı vardır. Aşırı kıskançlık, şüphecilik, insanlardan kuşku duyma, güvensizlik, gururluluk ve kendilerini başaklarından üstün görme gibi özelliklere sahiptir. Bütün kişilik bozukluklarında olduğu gibi paranoid kişilik bozukluğunda da kişinin içgörüsü yoktur. Kendi davranışlarında olumsuz bir taraf görmez. Bu şekilde görülen davranışlarıyla yaşamını sürdürür.
Paranoid şizofrenide kişide paranoid sanrılarla beraber şizofreninin diğer bütün özellikleri ve semptomları vardır.(Bknz:şizofreni)
  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan