Zeka ve gelişimi

Zeka Nedir?

Zeka zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyarlayabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir.

Zekanın Ölçülmesi

Zeka ölçerleri (testler) çocukların yapabilecekleri işlere, becerilerine, yanıtlayabilecekleri sorulara yaşlarına uygun sayı ve söz bilgisine ve biçim ilişkisine dayandırılarak hazırlanır. Benzerlikler ,tanımlar,ayrılıklar,biçim tanımlamalar,belli resimleri anlamlı bir sıraya dizme,parçalardan uygun bir bütüne varma,belleği ve us yürütmeyi sınayan sorular kullanılır.Bunların belli yaştaki çocukların çoğunun başarabileceği nitelikte olmasına özen gösterilir. Ülkemizde uygulanan zeka testleri Binet ve WISC-R dır.

Zeka geriliği nedir?

Zeka geriliğinin tanı ölçütleri şunlardır: Genel zeka işlevinin belirgin derecede ortalamanın altında olması,bireyin sosyal hünerler ve sorumluluk ,iletişim ,günlük yaşam becerileri,bireysel bağımsızlık ve kendine yeterlilik gibi alanlarda kendi kültürel grubunun ve yaşının gerektirdiği düzeyde uyum yapabilmesinde yetmezlik ve bozukluklar olmasıdır. Zeka geriliğine genel nüfusta %1 oranında rastlanmaktadır.

Zeka Geriliğinin Alt Tipleri

1-Hafif derecede zeka geriliği

2-Orta derecede zeka geriliği

3-Ağır derecede zeka geriliği

4-Derin derecede zeka geriliği

Bunların dışında bu sınıflamaya girmeyen bir grup vardır ki o da Sınır Zekalılıktır. Bu gruptaki bireyler birçok normal zekalı bireyden daha yavaş öğrenirler .Karmaşık fikirleri anlamada ve öğrendiklerini genellemede sınırlıdırlar.Genellikle bozukluk sözel öğrenmelerindedir.Motor becerilerinde hemen hemen bir bozukluk yoktur.Öğrendiklerini anımsamada güçlük çekerler.Çoğu topluma uyum sağlar.Bunlar yetişkin çağda çoğunlukla zihinsel beceri gerektirmeyen işlerde uyum yaparlar.


Özel Eğitim

Tüm zeka geriliklerinde ana tedavi olarak özel eğitim yapılmaktadır..Ekol Psikolojik Danışmanlıkta bu çocuklar özel eğitim programına dahil edilirler.Ayrıca ailelere bu konuyla ilgili bilgi aktarılırken ,psikolojik destekleme ve  aile danışmanlığı da yapılmaktadır.

0-8 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan