Cinsel Gelişim ve Eğitim

Çocukta ilk cinsellikle ilgili soruları üç yaş civarında görülür. Çocuklar soru ve davranışları ile cinsel konulara ilgilerini belli ederler. Bu dönemde artık kız erkek ayrılığının da farkındalığı başladığından çocukların soru sormaları sıklaşır.

Bu dönemden sonra çocuklar bebeklerin nerden geldiğini merak etmeye başlarlar. Aileler bu konulardan rahatsız olabilirler, onlar her sorunun yanıtı geldikçe diğer zor kısımlara gidileceği endişesini taşımaktadırlar.Oysa çocuk 3-4 yaşlarında cinsel ilişkiler konusundan uzaktır.Sorularını tek tek ve aralıkla sorar.Bazen aynı soruları tekrar eder;çünkü 3 yaşında aldığı yanıt ile 5 yaşında aldığı yanıt onun için farklı anlamlar taşır.

Bazı anne babalar çocuğun cinsel konularda hiç soru sormadığını ileri sürer.Böyle bir çocuk genellikle sorularına yanıt alamayan çocuktur.Bu çocuklar soruların yanıtını doktorculuk ve evcilik oynarken bulmaya çalışırlar.

Bazı anne babalarda ileri görüşlülük diye iddia etikleri tarzda çocuklarını eğitmeye kalkarlar. Çocuktan hiçbir şey gizlenmez,ortalıkta açık saçık dolaşılır,çocukla birlikte yıkanılır v.s.Bu davranışlarda çocuğun merakını gereksiz yere pekiştirip kamçılar.

Çocukta cinsel ilgi okul öncesi çağda en yoğundur.Okula başlamasıyla birlikte ilgi ve merakta azalma görülür.Çocuk cinsel konulardan kaçar gibidir.Çevresi genişlemiş olan çocuğun ilgi alanları başka yerlere kaymıştır.Ayrıca üstbenlik kavramıyla cinsel konuların ayıp ve yasak olduğunu da öğrenmiştir.Cinsel ilgileri uykuya yatmış gibide olsa ara ara depreştiği de olur.

Mastürbasyon

Çocuklar çok küçük yaştan cinsel organlarıyla oynarlar. Durmadan uyarılan çocuk kimi zaman umursamaz ya da bunu gizlice yürütür.

Sıkça başvurulan bu durum annelerin sandığı kadar korkulacak bir durum değildir. Ancak ortada çözülmesi gerekende bir sorun vardır.Bu konuda ailelere bilgi aktarımı yapan Ekol Psikolojik Danışmanlık Merkezimiz,aynı zamanda konuya nasıl eğilmeleri gerektiğini de anlatır.

Cinsel Kimliğin Gelişmesi

Çocuklar kendi cinsine özgü tutum ve davranış biçimlerini öncelikle cinsel salgı bezleri tarafından salgılanan hormonlar tarafından geliştirirler. Bir çocuğun kız yada erkek olarak dünyaya gelmesi cinsel kimliğini kazanması için ilk koşuldur; ancak yeterli ve tek koşul değildir.

İlk aylardan başlayarak ana ve baba bebeğin cinsel kimliğine uygun davranmaya özen gösterirler. Kız çocuğuna tokalar takılır,süslü kıyafetler giydirilir.Erkek çocuğunu baba daha çok hoplatır,ona uygun oyuncaklar alınır.

Çocuğun cinsel kimlik kazanmasında en önemli etken özdeşimdir. Anne ve kız çocuğu, baba ve erkek çocuğu arasındaki ilişki nedenli yakın ve olumlu olursa özdeşim de yani model alma da o kadar sağlıklı olur.Evde kazanılan cinsel kimlikler çevre ile pekişerek olgunlaşır. Bazen bu kimlik gelişiminde sorunlar çıkar bu durumda uzman danışmana başvurularak bu sorunlar aşılabilir. Ekol Psikolojik Merkezinde kimlik sapmasıyla ilgili de çalışılmaktadır.

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan