Parkinson

Yavas ilerleyen norolojik sistemi bozan bir hastaliktir ve vucut hareketini kontrol eden beyindeki kücük hücre grubunun oluşumudur.Semptomlar genellikle kollarda ve bacaklarda tremor denen titremeler,sertlesmis katı kaslar,hareketlerde,özellikle de yürürken yavaşlıktır ve bozulan dengedir. Herhangi bir yaşta Parkinson hastaliği başlayabilir ancak, bir çok insan hastaliğin ilk işaretlerini 40 yaş ve üstünde yaşamaya başlar.


Parkinson hastalığında kognitif yıkım olur mu?

Hastalık, James Parkinson tarafından ilk tanımlandığında kognitif yetenekler kategorik olarak belirlenmiş, fakat önemli bir bozukluk olmadığı savunulmuştur. Parkinson hastalığı sadece klinik olarak motor semptomlarla karakterize değil, aynı zamanda kognitif ve diğer nörodavranışsal fonksiyonlardaki bozuklukların da görüldüğü bir tablodur . Başlıca iki tip kognitif bozukluk vardır. Bunlar; mental sürecin yavaşlaması ve bunun sonucunda oluşan çok kompleks bir kognitif disfonksiyondur.
Hastalığın erken dönemlerinde de sinsi mental değişikliler olmakta, bazen motor bulgulardan önce de ortaya çıkabilmektedir. Kognitif bozukluğun şiddeti, hem hastalık süresi ve hem de motor dizabilitenin şiddeti ile önemli derecede ilişkilidir. Dikkat, bellek, öğrenme, vizüospasyal yetenekler en fazla etkilenen alanlardır. Epizodik ve kısa süreli bellek, ilişki kurma, işitsel-verbal öğrenme ve geometrik şekillerin visual kurulmasında bozukluklar bulunmaktadır. Bellek yetileri incelendiğinde; bir veya birkaç beceride selektif bozulma mı olduğu, yoksa jeneralize bir yıkım mı bulunduğu net olarak açıklığa kavuşmamıştır. Fonksiyonel olarak farklı bellek sistemlerinin değişik oranlarda tutulduğu düşünülmektedir. Efor gerektiren bellek işlevleri etkilenmekte, otomatik bellek ise korunmaktadır.
Aynı zamanda Parkinson gibi subkortikal hastalıklarda zamanla frontal alanlara doğru yıkımlar olabilmektedir.Bu sebepten yürütücü işlevlerdeki bozukluklar da saptanabildiğinden, nöropsikolojik değerlendirme Parkinson hastalarında da uygulanabilmektedir.

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan