Aizheimer

Alzheimer hastalığı, entelektüel gerileme ile birlikte çeşitli nöropsikiyatrik davranışsal rahatsızlıklara ve günlük yaşam aktivitelerinde bozukluklara neden olan progresif nörodejeneratif bir hastalıktır.

Alzheimerda yıkıma uğrayan kognitif süreçler nelerdir?
Hafıza gibi kognitif süreçlerde olan yıkım yaşla beraber ortaya çıkan gerilemeninde bir sonucu olabilir dolayısıyla bu gerilemenin Alzheimer kognitif değişiklikleri olup olmadığı erken zamanda ayırt edilmelidir.Nöropsikolojik testler bu anlamda bize yardımcı olmaktadırlar.Olası Alzheimer için en önemli bulgu çok belirgin bir öğrenme ve hafıza bozukluğunun olmasıdır.Bunlardan sonra en sık görülen bozukluk lisandır. Aynı zamanda vizüospasyal işlemler de erken devrede bozulabilir.

Alzheimerda risk faktörleri nelerdir?
Alzheimer hastalığında yaş büyük bir faktördür. Daha çok 60-65 yaşlarında başlar ve bu yaşlardan sonra prevelansı her 5 senede 2 katına çıkar.Kadınlarda risk daha fazladır.Aynı zamanda eskiden geçirilmiş bir kafa travması, down sendromlu olmak ve düşük eğitim düzeyine sahip olmak da bu hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır.

Alzheimerda koruyucu faktörler nelerdir?
Belli bir takım gen yapısına sahip olan bireylerde bu hastalığa yakalanma riskinin düşük olduğuna dair bulgular vardır. Non-steroid antienflamatuar ilaçlar kognitif yıkımın azalmasını sağlamaktadır.Aynı zamanda yapılan araştırmalar yüksek eğitim düzeyinde olan bireylerin bu hastalığa yakalanma riskinin düşük eğitimli olanlara göre daha az olduğunu da göstermiştir.

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan