Yeme bozuklukları

Yeme bozuklukları psikiyatride kendini iki başlıca hastalık olarak göstermektedir.
1)Anoreksiya Nevroza
2)Bulimia Nevroza
1)Anoreksiya Nevroza
Anoreksiya Nevroza kilo almaktan, şişmanlamaktan aşırı derecede korkan ve bu yüzden de kişinin kendi isteğiyle, bilinçli olarak aşırı zayıf kalma çabalarıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır.Genellikle ergenlik dönemi başladıktan sonra, gençlik döneminde ortaya çıkar.
Belirtileri nelerdir?
Bu hastalığa yakalanan kişilerde öncelikle gözümüze çarpan şey aşırı derecede zayıf olmalarıdır. Fakat bu kişiler kendilerini buna rağmen kilolu hissederler ve bu yüzden az bile olsa yiyecekleri besinlerin kendilerini daha da şişmanlatacağını düşünürler.Zayıf kalmak için çok az besin değeri olan yiyecekleri seçmeye, iştahlarını kapamaları için ilaçlar kullanmaya, çok hareket etmeye ve yediklerini kusmaya çalışırlar. Aneroksiya Nevroza hastalığı ilerleyen dönemlerde kişinin yaşamını ve psikolojik yaşantısının yanında fiziksel olarak da hayatını tehdit etmeye başlar. Yaşam kalitesi düşen hasta aynı zamanda yetersiz beslenmekten dolayı vücudunda vitamin ve mineral eksikliği, protein kaybı bunun yanında vücudun elektrolit sıvı dengesinin yitimi söz konusudur. Bu şekilde fark edilen hastaya derhal müdahale edilmesi gerekmektedir.
Tedavisi nedir?
Anoreksiya Nevroza hastalığı olan kişilerde öncelikle fiziksel olarak müdahale gerekir. Gerekli laboratuar ve fizik muayeneleri yapılmalıdır. Bu durumdaki hastaya genellikle hekim tarafından ilaç verilir. Fakat bunun yanı sıra bilişsel-davranışçı sağaltım ilkelerine uygun olarak psikoterapiyle destek olunmalı ve hastalığın altında yatan psikolojik sorunlar tesbit edilip hastaya içgörü kazandırılıp altta yatan faktörlerin araştırılması gerekir.
2)Bulimiya Nevroza
Bulimia Nevroza da aynı şekilde bir yeme bozukluğudur.Bu hastalık aynı zamanda aşırı yeme hastalığı olarak da bilinir. Bu hastalığa yakalanan kişiler belli bir dönem, şişmanlama, kilo alma korkuları olmalarına rağmen kendilerini yemekten alıkoyamazlar.
Belirtileri
Bu aşırı yeme dönemlerinden sonra hissettikleri suçluluk duygusuyla yediklerini çeşitli yöntemlerle çıkarmaya çalışırlar. Çoğunlukla bunu istemli olarak kusma şeklinde yaparlar, bunun yanı sıra söktürücü ilaçlar ve iştah kesici ilaçlar kullanırlar ve anoreksiya Nevroza hastalığında olduğu gibi kilolarından şikayet ederler ve kendi beden imgelerini sevmezler. Bu hastalar anoreksiya Nevroza hastalığında olduğu gibi çok zayıf görünümlü olmayabilirler. Hastalarda sürekli olarak yemek yeme ve yememe arasında bir kararsızlık vardır. Fakat çoğunlukla yemek yeme tutkuları ağır basar. Yapılan araştırmalara göre bu hastalıkla beraber aynı zamanda kişide depresyon, obsesif-kompülsif bozukluk, fobi ve panik bozukluk da görülebilmektedir.
Tedavisi

Bu hastalığa yakalan kişilerin çoğu ayakta tedaviden yararlanabilirler.Fiziksel ve laboratuar bulgular mutlaka sağlanır ve hekim tarafından ilaç verilir. Bunun yanında anoreksiya Nevrozada olduğu gibi yine psikoterapi uygulanmalıdır.Bu hastaların öyküleri incelendiği zaman çoğunlukla travmatik bir olayla karşılaşılması, bu geçmişte yaşanmış travmaların çözümlenmesi gerektiğini aklımıza getirir.

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan