Obsesif-kompülsif bozukluk

OCD, anksiyete bozuklukları sınıfında yer alan bir hastalıktır.Halk arasında takıntılı, saplantılı olmak şeklinde bilinir.

Günlük hayatımızda pek çoğumuzun bazı takıntıları vardır. Batıl inançları vardır. Aslında doğru olmadığını bildiğimiz halde bazı düşüncelerden kendimizi uzaklaştırmaya gücümüz yetmez.Her takıntılı insan hasta demek değildir tabii ki. Ancak hayatı aksatmaya ve zorlaştırmaya başladığı zaman tedavi gerektirir. Takıntılı saplantılı hastalık olarak bilinen bu hastalıkta kişi farklı ve anlamsız düşünceler içine girer. Kafasından atmaya çalıştığı halde atamadığı düşünceler kişinin günlük hayatını bozar.Ya da devamlı tekrarlanan ve kendimizi yapmaktan alıkoyamadığımız bazı davranışlar vardır. Mesela temiz olduğu halde ellerimizi tekrar tekrar yıkamak, evden çıkarken kapıyı kapattığımızdan emin olamayıp bir kaç kez kontrol etmek , pencere kapı kontrollerini çok sıklıkla yapmak bunlardan bazılarıdır.

Bu hastalık toplumda %2-3 oranında görülse de aslında tedaviye başvurma güçlüğü nedeniyle daha sık olduğu söylenebilir. Kişiye uzun bir süre yaptıkları normal  geldiği ve kişi yaşadıklarını bir hastalık olarak düşünmediği için tedaviye başvuru çok gecikebilmektedir. Çoğu zaman artık iş, ev ve sosyal hayatın çok aksadığı farkedildiğinde tedaviye başvurulmaktadır.Çocukluktan yaşlılığa kadar her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Tedaviye başvuru yaşı ortalama 40 yaşlarıdır.

Belirtiler:

Obsesyonlar(takıntılar): Zihnimizden atmaya çalıştığımız halde atamadığımız düşüncelerdir.Anlamsız olduğunu bilmemize rağmen düşünmekten kendimize engel olamayız.

-Kirlenme düşünceleri

-Kişinin kendisine ya da sevdiklerinin başına kötü şeyler geleceği korkuları

-Kontrolü kaybetme korkuları

-Dini ve ahlaki değerlere aykırı düşünceler

Kompülsiyonlar:Hastalar obsesif düşüncelerinin yarattığı başa çıkılamayan endişeden kurtulmak için bazı başka düşünce ve davranış kalıpları üretirler. Amaç kaygı azaltılmasıdır.Bazıları,

-Çok el yıkama, devamlı evi temizleme, banyoda çok uzun süreler belki 1-2 saat kalmak,

-Yolda yürürken belirli bir çizgide yürüme, Bir yerden 2 kez geçmek,

-Sayma kompülsiyonları. 

Tedavi:İlaç tedavisi  gereklidir. Ancak psikoterapinin, tedavideki yeri de çok önemlidir.Yaşanılan takıntıların normal olmadığı, düzeltilmediği taktirde ilerlemenin durdurulamayacağı konusunda hasta ikna edilmelidir. Hastaya güven vermek ve ikna etmek özellikle bu hastalıkta çok önemlidir.

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan