Yaygın anksiyete bozukluğu

Anksiyete her an kötü bir şey olacakmış hissi yaşamaktır. Anksiyete her zaman yaşanıyor, herhangi bir kişiye, olaya ya da duruma bağlı olarak ortaya çıkmıyor ise yaygın anksiyete bozukluğundan söz edilir.

Görülme sıklığı %3-6 dır. Kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görülür.Başlama yaşı genellikle yirmili yaşladır.Yaşlılıkta da en sık görülen kaygı bozukluğudur. Bu dönemde tedaviye başlanması prognozun iyi olması açısındanve hastalığın derinleşmesinin önlenmesi açısından önemlidir.

Hastalığın ortaya çıkmasında genetik faktörlerin rolü olduğu, gelişme sürecinde yapılan hataların ve bunlar sonucunda stresli hayat olayları ile başa çıkmada zorlukların  beyin kimyasında bozuklukların ortaya çıkmasına neden olduğu bilinmektedir.Stresli olaylarla belirtiler alevlenmektedir. 

Belirtiler: En az 6 ay süreyle devam eden ve hemen her gün devam eden endişe ve üzüntü  belirtileri vardır. 

-Huzursuzluk ve endişe hali

-Kolay yorulma

-Düşüncelerini yoğunlaştırmada zorluk çekme ya da zihnin durmuş gibi olduğunu sanma,

-İrritabilite

-Kas gerginliği

-Uyku bozukluğu (uykuya dalmakta bozukluk ya da devam ettirmekte zorluk söz konusudur)

Tüm bu belirtiler, kişide vücut ağrıları, uyuşmalar, kalp damar sistemi belirtileri(göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı), mide barsak sistemi belirtileri(ağız kuruluğu, sindirim bozuklukları, bulantı ), nefes alma zorluğu, cinsel işlev bozuklukları( cinsel isteksizlik, adet bozuklukları, erkeklerde sertleşme ve boşalma sorunları ),  sese ve gürültüye hassasiyet, kulak çınlamaları gibi belirtiler eşlik edebilir.

Anksiyete ve üzüntü hali  yaşanılan stresin çok yüksek olması kişinin toplumsal ve mesleki alanlardaki işlevsellikte ciddi bozulmalar yaşamasına neden olur.

Halk arasında "evhamlı" olarak tanımlanır bu hastalar. Günlük olağan işlerde, yola çıkarken, işte yaşadıkları problemlerde, ev içinde yaşanan günlük problemlerde olması gerekenden çok daha fazla sıkıntı yaşarlar. Bu sıkıntı ile başa çıkamayacaklarını düşündükleri için kaçınmalara ve  ertelemelere başlarlar. Sorunları çözmede başarısız olmaya başlarlar. Bu davranışları nedeniyle iş, sosyal, hatta günlük hayat çok büyük aksamalara uğrar. Bu hastalık kişiyi sosyal hayattan uzaklaştırır.

Bu nedenledir ki tedaviye başvuru oranı diğer hastalıklardan daha fazladır.

Tedavi: Hastalığın tedavisinde iyi bir iletişim kurmak, güven sağlamak çok önemlidir. İlaç tedavisi ve beraberinde psikoterapötik yaklaşım tedavinin başarısı açısından önemlidir.

İlaç tedavisi yaklaşık bir yıl kadar devam etmelidir. Kısa süren tedavilerde nüks ihtimalinin daha yüksek olduğu yapılan araştırmalarda özellikle belirtilmektedir.

Psikoterapi, kişinin hayatındaki aksamaları düzeltmek, stresli olaylarla başa çıkmayı öğretmek açısından önemlidir.

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan