Cinsel işlev bozukluğu

Cinsel bozukluklar sık görülmesine karşın, özellikle bizim toplumumuzda rahatça konuşulan bir konu olmadığı için, yardım talep etmek çoğu insan için zor olabiliyor. Sonuçta, kolayca tedavi edilebilecek rahatsızlıklar olmalarına karşın, sıkıntıyla yaşama devam edilebiliyor. Ekol Psikolojik Pedagojik Danışmanlık & Eğitim Merkezi'nden de kolayca yardım görebileceğiniz cinsel işlev bozukluklarını şunlar oluşturur:


Cinsel İstek Bozuklukları:
Cinsel İstekte azalma, cinsellikle ilgili konularda isteksizlik olması, cinsel aktivitenin hiç olmaması sonucunda, kişilerde sıkıntı ve ilişkilerde bozukluklara sebep olan bir bozukluktur. Cinsellikten Tiksinme Bozukluğu ise, yine kişilerde yoğun sıkıntıya sebep olan, eş ile ilişkiyi zedeleyebilecek kadar cinsel birleşmeden kaçma, cinsel ilişkilerden tiksinme hissinin görüldüğü bir bozukluktur.

Cinsel Uyarılma Bozuklukları:
Cinsel Uyarılma Bozukluklar kadında Cinsel Uyarılma Bozukluğu olarak, erkekte ise Erektil Bozukluk olarak görülmektedir. Kadında yeterli uyarılma ve ıslaklığın oluşmaması, erkekte ise sertleşme olmaması bu bozukluğun belirtileri arasındadır. Bu belirtiler, kişilerde kaygı yaratabilir bu da eşlerle ilişkilerde pürüzler yaratması açısından ele alınması gereken bir sorundur.

Orgazmla İlgili Bozukluklar:
Kadınlarda görülen orgazmla ilgili bozukluklar, bireyin yaşına, tecrübesine, eşiyle uyumuna göre değişebileceği gibi, geç gelen veya gelmeyen orgazm şikâyetleri bu bozukluğa işaret edebilir. Erkeklerde de erken orgazm ve ya da hiç orgazm olmama durumlarında bozukluk için yardım almak faydalı olacaktır. Erkeklerde ayrıca, Erken Boşalma (Prematür Ejakülasyon), kişinin kontrolü dışında, istemesinden önce, cinsel ilişkinin hemen başında, hatta çok az uyarılma ile ilişkiye başlamadan boşalmanın görülmesiyle belirlenen bir bozukluktur. Eşle ilişkilerde sorunlar yaratması, kişide sıkıntı yaratması açısından destek alınması gereken önemli bir konudur.

Cinsel Ağrı Bozuklukları:
Cinsel Ağrı Bozuklukları altında görülen bozukluklardan Disparoni'de erkekte ve kadında cinsel ilişki esnasında, sık sık cinsel organda ağrının hissedilmesi esas şikâyeti teşkil eder. Kadınlarda görülen Vajinismus ise cinsel birleşmeye engel olan, vajinal kaslarda kasılmanın olması belirtisiyle tanısı konur. Bu şikâyetler, herhangi bir bedensel bir bozukluk sebepli değil, psikolojik etmenlerden dolayı ortaya çıkar.

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan