Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı Nedir?
Sınav kaygısı ,sınav sırasında yaşanan kaygının performansı olumsuz yönde etkileme durumudur. Sınava girecek öğrencinin kendinden beklentileri, ailsinin ve çevresinin beklentileri, güven duygusunun yetersiz oluşu ,geleceğe yönelik başarısızlık endişeleri bu kaygının ortaya çıkışını tetiklemektedir. Kaygı yoğunlaştıkça kişi dikkatini ve enerjisini asıl yönlendirmesi gereken noktadan yani sınavdan bedenine ve çevresine yönlendirmektedir.


Sınav kaygısını belirtileri nelerdir?


Zihinsel Belirtiler
- Felaketen yorumları içeren tüm inanç ve düşünceler ("Yapamayacağım ,başarısız olacağım, kötü not alacağım ,rezil olacağım" gibi)
- Aşırı uyanıklık hali
- Unutkanlık, dikkatini toplamada, soruları okuyup anlamada, düşüncelerini organize etmede ,soruları cevaplarken anahtar kelimeleri ve konuları hatırlamada güçlük


Fizyolojik Belirtiler
- Kalp atışlarında hızlama
- Kaslarda gerginlik
- Ağız kuruluğu
- Aşırı terleme ya da üşüme,titreme ateş basması
- Baş ağrısı ve başdönmesi
- Göğüste basınç ve sıkışma
- Bulantı karın ağrısı
- İshal ,sık idrara çıkma
- Soğuk ve nemli eller


Duygusal Belirtiler
- Gerginlik ,sinirlik ,sık ağlama
- Karamsarlık, güvensizlik, çaresizlik
- Korku (Hata yapma, bildiklerini unutma)
- Endişe,panik


Davranışsal Belirtiler
- Kaçma (ders çalışmayı bırakma , sınavı yarıda bırakma)
- Kaçınma ( ders çalışmayı erteleme ,sınava girmeme)

Tedavi Seçeneklerimiz

EMDR ( Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

EMDR yurtdışında uzun yıllar etkin bir tedaavi seçeneği olarak kullanılılan başarısı araştırmalarla doğrulanmış kısa süreli bir terapi yöntemidir. Özellikle performansı ve özgüveni geliştirmede giderek yaygın olarak kullanılmaktadır. EMDR çalışması sırasında öncelikle kişiden yaşadığı zorluklarla ilgili bir görüntü oluştuması beklenir, daha sonra da bu görüntüyle ilgili bir olumsuz bir de olumlu düşünce üretmesi ve olayla ilgili duygularına ve beden tepkilerine dikkat etmesi beklenir. EMDR çalışmalarının sonucunda kişinin onu zorlayan bu durumu hatırlandığında oluşan kaygı suçluluk korku gibi olumsuz duygulardan kurtulduğu görülür. EMDR, uygulamaları genellikle sorunun karmaşıklığına bağlı olarak 3-12 görüşme sürmektedir.

- Bilişsel Davranışcı Terapiler
- Gevşeme Teknikleri

- Grup Terapileri

 

  Copyright 2007.Içerigindeki bilgi izinsiz kullanilamaz.
Web Yazilim Çigdem Erdogan